A Léleknevelés, Rácz Mónika, gyermekszakértő által megálmodott gyermeknevelési módszer, amivel a szülőknek segít abban, hogy a lehető legjobb anyukájuk, apukájuk legyenek a gyermekeiknek és támogatni tudják őket képességeik kibontakoztatásában.

„Mindenhonnan van kiút és nem vagy egyedül a nehézségeiddel!” – olvasom Diana honlapján, akitől ez a megerősítés valós tapasztalatokon alapszik. Az élet komoly kihívások elé állította már kamaszkorában és a belső ereje kellett ahhoz, hogy fordítson a sorsán. Spartan Race-s akadályedzőként segítette évekig a versenyre felkészülőket fizikai és mentális síkon egyaránt. Most pedig visszatért gyerekkori álmához, aminek a megvalósításáról is mesél.

Ildi gyerekkorától szívén viseli a hátrányos helyzetben lévők sorsát és mindig kiáll azokért, akik támogatásra szorulnak. Pedagógusként, elsősorban a megújuló oktatásért tesz lépéseket, a ReSuli Alapítvány egyik megalapítójaként, és évekig volt a motorja a MARS magántanulói csoportnak, ami teret biztosított tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak is. Ildivel beszélgetve magam is megtapasztaltam milyen felemelő érzés, amikor elvárások és megfelelés kényszer nélkül lehetek önmagam.

Az Everness Fesztivál már kilencedik éve ad teret kapcsolódásokra, mélyebb megértésekre, új irányok felfedezésére elsősorban a tudatosság és önismeret útján járóknak. Ennek a fesztiválnak az egyik alapítója, megálmodója Viki, aki maga is az önismeret elkötelezett híve és segítője.

Boglárka pszichológusként találta meg az útját, ami az évek alatt a küldetésévé is vált. A klinikai segítői vonal áll leginkább az érdeklődésének középpontjában, mert a betegekkel való közös munka során úgy érzi csodás dolgok születhetnek. Jelenleg Sellyén dolgozik az Egészségfejlesztési Irodában, ahol lehetősége van részt venni egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismeretek bővítésével foglalkozó kampányok, programok megvalósításában. 

Emese gyógytornász, Éva könyvvizsgáló, közösen alkották meg a Budapestről szóló útinaplójukat, a Kisvárosnézőket. Az útikönyvben az ismeretterjesztő részek mellett, a nevezetességekhez kreativitást igénylő játékos feladatok is kapcsolódnak. A hiánypótló kiadvány különlegessége túl azon, hogy az edukációt és a játékos élményt ötvözi, abban is rejlik, hogy az internetes kiegészítések segítenek a további érdeklődést is kielégíteni. A könyv elsősorban gyerekeknek készült 12 éves korig, de érkezett pozitív visszajelzés felnőtt olvasótól is.

„A bolygóhatásoknak számtalan analógiája létezik, negatívak és pozitívak egyaránt, eltüntetni nem tudjuk őket, de az tőlünk függ, hogy milyen nézőpontból szemlélünk valamit és így törekedhetünk a pozitívabb jelentésük megélésére is. Az asztrológia ebben is tud segíteni.” – mondja Angéla, aki kutató vegyész végzettsége mellett asztrológus diplomát is szerzett.

„Mi leszek, ha nagy leszek?”  címmel sorozat indul, amiben ti mesélitek el útkeresésetek történetét. Elsőként Edina írása debütál, akinek sokszínűsége, végtelen energiája, bátorsága számomra lenyűgöző. Történetét olvasva csak ámulok, hogy egy embernek az életébe, hogyan fér bele ennyire sokféle út.

„A bennem lévő szeretet érzése olyan erős, amit a selyemfestésen keresztül tudok átadni.” - meséli Flóra, aki a batikolás technikáját használva készíti a virágok és színek ihlette csodálatos selymeit. A batik, a szellemi virágörökség része, ami egy nagyon magas színvonalú és egyedülálló rezerva eljárást jelent. Ez az óvó technika, amikor viaszt visznek fel az anyagra, ahova így nem folyik be a színezék.

Márti a bejárt útjának tapasztalatait, jelenlétéből fakadó élményeit osztja meg, így segít abban, hogy visszaemlékezzünk arra kik is vagyunk valójában és visszataláljunk hitünkhöz. Számára az a sikerélmény, amikor azt látja, hogy a nők kivirulnak és elkezd több területen is működni az életük. „A legnagyobb öröm szerintem, amikor valaki rátalál a saját isteni csatornájára, ami valódi szabadságot és örömöt jelent.” 

Mártinak több meditációján is részt vettem már, ami mindig különleges élmény, a vele való személyes találkozás és beszélgetés szintén lélekemelő volt számomra.

Zsuzsival még a Magyar Rádióból ismerjük egymást, ahol nagyon szerettem vele közösen műsorokat, interjúkat készíteni a Kölyökrádió című műsorba. Az élet egy időre elsodort minket egymás mellől, épp ezért volt számomra különösen lelkesítő ismét a közelében lenni, amikor új utakat keresve részt vettem az egyik Storycoaching csoportjában. Humora, kedves közvetlensége és természetessége többeknek a bestseller könyvéből -Állítsátok meg Terézanyut!- lehet ismerős. Beszélgetésünkből majd az is kiderül, hogy milyen új könyvön dolgozik mostanában.

Számomra példaértékű, ahogy Eszti egyensúlyoz az alkotás szellemi oldala és a fizikai világ gyakorlatiassága között. Közgazdász végzettséggel HR területen dolgozott multinacionális cégnél, mostanában már egyéni konzultációin a megoldásfókuszú coachingot ötvözi spirituális világszemléletével. Lélek tánca című könyvében versekkel és novellákkal inspirálja az önmegvalósítókat és útkeresőket. Léleksimogató történetei, erőt és irányt mutatnak azoknak, akik szeretnének önmagukkal kapcsolódni.

Tapasztalatom szerint egy nyitott, elfogadó, barátságos üzlethez egy hasonló értékekkel bíró vezető is kell. A KAPTÁR közösségi iroda esetében, Áront, aki a hely egyik társ-alapítója, pont ilyennek ismertem meg. Nagy rajongója vagyok a KAPTÁR életérzésnek, ahol nem csak helyet, hanem őszinte mosolyt és érdeklődést is kapok. A sok külföldi tag pedig nemzetközi hangulatot varázsol, amitől máris világpolgárnak érezhetem magam. Áronnal üdítő volt őszintén beszélgetni egy szerelem projekt nem mindig naposoldaláról is.

Andi mindig küldetésének érezte, hogy tudásával, tapasztalatával  és belső erejével a Felemelkedést támogassa. Amikor vele beszélgettem Weöres Sándor versének egyik híres sora jutott az eszembe - „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” - mert csodálatos egyensúlyt tud teremteni a spirituális és fizikai világ között, így adva biztonságos teret a fejlődésünkhöz.

Tünde, az Aura-Soma® színrendszer elsőszámú nagykövete hazánkban, több mint 20 év tapasztalata áll mögötte, azóta tart konzultációkat és oktatja a színek nyelvét. Magam is sokszor tanulok tőle, és mindig elvarázsol amilyen alázattal, precizitással adja át tudását. Most is az Aura-Soma csodálatos világáról mesél nekünk, arról, hogyan mutatták a színek az utat a küldetésig és miben segíthetnek nekünk is a színek.

Izabella tehetsége többek közt abban rejlik, hogy ért a lovak nyelvén és mint egy lovas suttogó szelíden tudja játszani hívni őket. Tisztelet és partnerség jellemzi, ahogy a lovakkal együtt dolgozik, azért, hogy egészséghez, örömhöz, gyógyuláshoz segítsen minket. Izabella által vezetett Csodafarmon a lovaktól élményt, szeretetet kapunk és lehetőségünk van a természethez kapcsolódni. Ismerjétek meg a történetét, amiből kiderül néha jó, ha többet kell várnunk, hogy teljesüljenek a vágyaink.

Hálás vagyok Editnek, hogy a NIAn keresztül visszacsempészte a tánc önfeledtségét az életembe. Számára a NIA életenergiát és az alkotás örömét is jelenti. Az általa vezetett NIA órák mindig játékosak, vagányak és nőiesek, közvetlen személyiségének köszönhetően, a karantén idejére az online világba kényszerült órákon is úgy érzem, hogy nem vagyok egyedül és egy térben táncolunk.

Andi ruhatervezőként, magenta nadrágot álmodott nekem királykék blúzzal, amit viselve mindig egyedinek érzem magam. Andi személyiségéből árad a nyugalom, beleérző képessége, és szakami szeretete pedig mindig elvarázsol. Az élet úgy hozta, hogy szakmájának most egy másik területén jeleskedik és kosztümöket, jelmezeket készít fő-szabászként, nagy költségvetésű filmek szereplőinek. Andi történetéből kiderül, hogy az élet mit meg nem tesz azért, hogy a kívánságaink teljesüljenek.

Amikor Andinál jártam ékszert választani, úgy éreztem magam, mint egy gyerek a cukorkaboltban. Egyedül nem is tudtam választani a sok szebbnél szebb színes gömb közül, végül  Andi segített tökéletes érzékkel összeállítani egy olyan nyakláncot, ami nem csak szép, de viselve mindig magabiztosságot is ad.

Andinál nem csak személyre szabott ékszert lehet választani, hanem sajátot is lehet alkotni a workshopjain és ahogy mondja:” az ékszer szinte csak melléktermék, az alkotás öröme, ami igazán lényeges.”

Évekkel ezelőtt jártam családállításon Földes Gyurinál, hazánk egyik legtapasztaltabb családállítójánál. Saját élethelyzetem megértésénél is nagyobb hatással volt rám, amikor képviselőként vettem részt valaki más állításában. Megdöbbentő volt számomra, amikor egy teljesen ismeretlen ember érzéseit kezdtem el érezni, mondatok jöttek ki a számon, amik nem az én gondolataim voltak. Nagyon különleges és misztikus élmény volt számomra, hogy a jelenlétemmel ilyen formában segíthettem valaki életének szebbétételében.

Írisz, kreatív sokoldalúsága és nyitottsága a misztikum felé mindig elvarázsolt. Azon szerencsések közé tartozik, aki már öt évesen tudta, hogy ő kicsoda, utána azonban még jó pár évnek el kellett telnie, hogy rájöjjön, hogy a különleges képességeivel mi is a feladata. Történetén keresztül egy nem mindennapi hivatásba pillanthattok be.

Nórával a női karrierutakról kezdtünk beszélgetni, de szóba került a pályaválasztás is, és hogy szülőként hogyan tudjuk támogatni gyermekeinket a karriertervezésben. Róbert Nóra HR szakértő, egyetemi tanár, coach, édesanya, aki több aspektusból is hiteles iránymutatást tudott adni. Hasznos ötletek, gondolatok és további segítő források következnek.

Kinga egy mosolylány, tele van szenvedéllyel, elkötelezett a vegán táplálkozás iránt, ami nála a növényi táplálkozáson túl egy életszemléletet is jelent. Az ő hivatása, hogy a táplálkozáson keresztül segítsen az egészséges élethez. Szív ügyéhez pedig az igazi szerelmen keresztül vezetett az útja. Figyelem! A cikk végén egy vegán receptet találtok, amit, ha megkóstoltok még a Nap is szebben süt!

Móni mindig lenyűgöz, könnyedségével és hogy szinte mindig kreatív áramlásban van. Sminkesként dolgozik és nemrég talált rá egy új szerelem projekt, az ásványékszer készítés is. Kíváncsi voltam a titkára, hogy mit tesz azért, hogy megélje a kreativitását! 

Gáborral még sok-sok éve a Magyar Rádióban dolgoztunk együtt. Lendülete, maximalizmusa, amivel a munkáját végezte már akkor mély benyomást tett rám. Ő azon szerencsések közé tartozik, aki elsőre megtalálta azt a helyet, ahol megélheti a kreativitását. Lássuk mi történik, ha a hóhért akasztják, azaz az újságírót kérdezik.

Móni története jó példa arra, hogy előfordulhat, hogy több időbe telik rátalálni, arra a tevékenységre, amiben igazán önmagunk lehetünk. Móniból sugárzik a természetes szeretet, ezért nem csak az arcunk izmai érzik jól magukat az arctorna tréningjein, hanem a lelkünk is.

Anikó, kedves, közvetlen, csupaszív tanító néni, akinek az az egyik szuperereje, hogy szárnyakat ad a kis tanítványainak. Számomra azért is sokat adott a beszélgetés, mert reményt kaptam, hogy vannak olyan gyerekek, akik tehetségükben vannak megszólítva és ők már ezt a szemlélet fogják továbbadni. Találkozásunk azért is szívmelengető volt, mert annakidején együtt ültünk az iskolapadban.

Kriszti, a hazai pop up boltok királynőjének, a Projekt Showroomnak az alapítója. Kreatív, lendületes szemléletével tesz azért nap, mint nap, hogy a világ kicsit szebb legyen. A boltja olyan, mint ő maga innovatív, közvetlen, természetes. Bármikor szeretek hozzá betérni, mert mindig felvillanyoz az újszerűség varázsa, ami átjárja az üzletet.

Nyugalom, kényeztetés, illatos töltődés, amit Bori szalonjában tapasztaltam, ahol szinte földi paradicsomban éreztem magam. Beszélgettünk az érintés, szaglás fontosságáról és közben kiderült az is hogyan lesz valaki jogászból, aromaterapeuta, kozmetikus.

Rita, nem mindennapi tehetségével segít emlékezni kik vagyunk és merre tartunk. Kedves közvetlenségének is köszönhetően a vele való konzultációk egyszerre megnyugatóak és inspirálóak. Különleges látásmódja lépésről lépésre alakult ki, amihez elsősorban belső csendre volt szüksége.

Zsófi jóga óráin csodálom, ahogy keveredik az erő és a harmónia. Alapossága és felkészültsége mindig rávesz, hogy a saját tempómban, de kifelé toljam határaimat, mindezt megengedően és könnyedén teszi. Karrier útja sem mindennapi, ügyvédből lett jógaoktató.

Tünde elkötelezettsége a sport iránt már korán megmutatkozott. Saját boutique fitness stúdióját nemrég nyitotta meg, amivel megkoronázta fitneszedzői hivatását. Szakmai tudásának és kedves, motiváló személyiségének köszönhetően nemcsak a test fejlődik az edzésein, hanem segít egy egészséges élet kialakításában is.

Csillával imádtam a kedvenc témámról beszélgetni: képességekről, tehetségről, önismeretről, személyiségünk feltérképezéséről. Vele beszélgetni barátként vagy coaching keretek között olyan lendületes és lelkesítő, hogy az ember alig várja, hogy elinduljon az általa megálmodott irányba.

Ildikó, klasszikus, kifinomult ízlésével és empátiájával olyan tereket képes teremteni, amiben az ember otthonra talál.            Szenvedéllyel rajong a régiségekért, melyeknek történetük van. Bár már gyerekként megmutatkozott a szépség és alkotás iránti érzéke, az enteriőrtervezésig nem vezetett egyenes út.

Szilvitől évekig angolt tanultam, szerettem az óráit, de a belőle sugárzó derűs nyugodtság többszőr fontosabb volt számomra, mint az angol szavak.

Amikor megtudtam Szilvitől, hogy felnőttfejjel a jogi egyetemre jelentkezik, el voltam képedve attól a bátorságtól, eltökéltségtől, ami egy ilyen döntéshez kell. Mostani beszélgetésünkkor derült ki számomra, hogy ez egy ünnepi újrakezdés volt számára. Csodálatom így csak tovább nőtt felé.

Hálás vagyok Bálintnak, hogy van bátorsága, ereje szembenézni azokkal a társadalmi, szociális problémákkal, amikhez nekem nincs merszem. Tisztelem benne azt a kitartást és alázatot, amivel a munkáját végzi. Általános iskolai osztálytársak voltunk és lelkesítő volt vele beszélgetni, közel 30 év után.

Egy kedves barátnőm invitálására jutottam el Szentpéteri Julianna, egy Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) workshopjára. Ahogy fogadott, azonnal otthonosság érzetét keltette bennem, megnyugtató volt a jelenléte és a törődése. A hétvégi munka során felkészültsége, bölcsessége mély bizalmat alakított ki bennem. Elhivatottsága példaértékű számomra, ezért is örömmel mélyülök el vele az EMK elsajátításában.

Amikor Juliannára gondolok egyszerre jut róla eszembe a nyugodtság és a tűz ereje.